Mayalı Poğaça Tarifleri

30 Ağustos 2009 Pazar0 yorum

Malzemeler :

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı ılık su

1 su bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz (bir tutam)

1 paket yaş maya

1 tane yumurta

Alabildiği kadar un

çörek otu

İç Malzemesi :

Beyaz peynir ve maydanoz

Yapılışı :

İlk önce yaş mayayı biraz ılık süt ve su ile içine biraz da şeker koyarak karıştırıp, kabarmasını sağlayın.

Sonra genişçe bir kapta elediğimiz unun ortasına kabaran mayayı, ılık sütü ve suyu, tuzu, kalan şekeri, sıvıyağı koyun ve orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamur eğer çok cıvık olursa içine azar azar un katıp yoğurabilirsiniz. Elinize yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur elde ettiğinizde, hamurun üstünü örterek bir yerde kabarmasını, mayalanmasını sağlayın.

Diğer taraftan ince ince doğradığımız maydanozları peynir ile karıştırın.

Kabarmış mayalı poğaça hamurunundan istediğimiz büyüklükte parçalar kopararak elimizde yassıltıp içine peynirli harçtan koyalım. yağlanmış fırın tepsisine dizelim.

Sonra bir kere daha dizdiğimiz fırın tepsisinde yaklaşık yarım saat kadar kabarmasını bekleyelim. Üzerine yumurta sarısı sürerek ve çörek otu dökerek 200 derece fırında pişirmeye verelim. Fırından çıkardıktan sonra servis yapalım.

Not : mayalı poğaçalara mutlaka az da olsa şeker konur. Süt poğaçanın yumuşak olmasını sağlar. Sert poağaçalara genellikle yoğurt konur. ve mayalı poğaçalar tepsiye dizildikten sonra bir kere daha mayalanması sağlanırsa daha iyi kabarması ve poğaçanın yumuşak puf puf olmasına sebep olur.

Bide unutmadan mayalı poğaçalar her zaman sıcak yenirse güzeldir. Soğuyunca ekmek gibi oluyorlar. Ama tekrar fırında ısıtıp yiyebilirsiniz. Ben bazen öyle yapıyorum.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Proudly powered by Blogger