Börek Hamuru için :
1 kg un
1 tane ufak yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
Tuz
Margarin veya tereyağ
Böreğin İç Malzemesi :
1 kalıp beyaz peynir
1 demet maydanoz
Böreğin Üzeri için :
1 yumurtanın sarısı
Çörek otu veya susam
Yapılışı :
İlk önce yaş mayayı derin bir kasenin içindeki ılık suda eriterek işe başlayın. Ben her zaman yaş mayanın içine bir iki kesme şeker atıyorum. Böyle daha iyi kabarıyor.
Sonra derin bir kaba un, yoğurt, sıvıyağ , erimiş maya ve tuzu koyun. Bu karışımı yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Mayalı hamurdan poğaça yapmayacağımız için, börek hamurunu bekletmemize gerek yok. Sonra elinizle küçük küçük hamurdan bezeler koparın . Bu bezeleri elinizle yuvarlayın. Sonra bezelerden birini alın oklava veya merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar açın.
Sonra incecik açtığınız hamurun üzerine margarin veya tereyağı sürün. Ama çok az olsun, hamur zaten yağlı. Sonra peynirli ve maydonozlu harçtan içine koyup kapatın. Açtığınız yufkaya nasıl bir görünüm vermek istiyorsanız size uygun modeli verin. Ben, genellikle üçgen şeklinde ve bohça şeklinde kapatıyorum. Bohça şeklinde kapatırsanız katlanan kısmı altına getiriniz.
Daha sonra teker teker diğer bezeleride bu işlemden geçirelim. Ve tepsiye dizelim.
Yorum Gönder