Fırında Kıymalı Biber Dolması

1 Eylül 2009 Salı0 yorum

Şunu belirtmek isterim malzemeler kişiye ve aile fertlerine göre değişir.

Malzemeler :

1 kilo dolmalık biber (küçük boy)

Yarım kilo pirinç

Yarım kilo yağsız kıyma

1 baş büyük soğan

2 yemek kaşığı salça

Bir miktar sıvı yağ

1 demet maydanoz

Tuz ve isteğe göre baharatlar


Yapılışı :


İlk önce küçük boy dolmalık biberleri yıkayıp, sapının yanından içe doğru bastırarark sapı çıkarılır ve içindeki tohumları silkelendikten sonra bir kenara koyun. Daha sonra üzerini kapamak için lazım olacak. Dolmalık biberin sapını bıçakla keserek açmayın. İçine koyacağımız malzemeler pişerken taşar.


Gelelim dolmalık biberin iç malzemesini hazırlamaya. İlk önce pirinç yıkanır ve süzülür. Az bir suyla ateşte çok az pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çok olmasın, diri kalsın.

Sonra genişçe bir kaba kıymayı, ince ince rendelemiş olduğumuz çiğ soğanı ve maydanozu , salçayı, bir mitar sıvıyağı, tuzu, baharatı ve biraz haşlanmış soğumuş olan pirinçleri koyalım. Kaşıkla şöyle bir karıştıralım.


Daha sonra başlarını kopardığımız dolmalık biberlerin içine bu kıymalı pirinçli harçtan koyalım. Çok fazla tepeleme değil. Teker teker fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine dolmalık biberlerin saplarını kapak gibi kapatalım.

üzerine salçalı ve yağlı sudan sos yapıp dökelim ve fırına verelim. Burada fırın tepsisinin boyu ve eni önemlidir salçalı su mktarı için. Buna dikkat edin. çok derin olmasın çünkü pirinçler önceden biraz haşlandığı için lapa olabilir. Orta derinlikte ve tepsinin ağzına kadar su koymayın. Arada bir fırının kapağını açarak içindeki salçalı sudan dolmalık biberlerin üzerinde gezdirebilir, böylece pirinçlerin çiğ ve sert kalmamasını önlersiniz.


Piştikten sonra fırında biraz kendini çekmesi için bekletelim. Sonra isterseniz sıcak, isterseniz soğuk servis yaparak afiyetle yiyin.

Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Proudly powered by Blogger