Yayla Çorbası Tarifi

1 Eylül 2009 Salı0 yorum

Malzemeler :

1 su bardağına yakın pirinç

1 su bardağı yoğurt

2 adet yumurta

1 tane et veya tavuk bulyon( yoksa et ve tavuk suyu

3 – 4 yemek kaşığı un( tepeleme değil)

Biraz sıvı yağ

Göz kararı su ( malzemelere göre)

Nane, tuz

Yapılışı:

Ayıklamış olduğumuz pirinçleri yıkadıktan sonra, hafifçe bir sıcak suda kaynatalım. Sonra unlu suyunu atalım.

Sonra ayrı bir tencereye göz kararı su koyulur, et ve tavuk suyu varsa katılır. Yoksa bir tane et veya tavuk bulyon atılır. kaynamaya bırakılır.

Diğer taraftan iki adet yumurta sarılarını, yoğurdu ve unu çırpma teliyle karıştırarak çırpalım. Bu işlem yayla çorbasının terbiyesi içindir.

Kaynamış olan etli suyun içine haşlamış olduğumuz pirinçleri dökelim ve bir taşım kaynamaya başlasın. Pirinçlerin iyice yumuşadığından emin olduğumuz anda , yaptığımız unlu, yumurtalı ve yoğurtlu terbiyeli harçtan kepçe yardımıyla sıcak etli sudan azar azar alarak bu karışıma yedirmesi sağlanır. Bu işlem, sıcak etli suyla temas edeceği için yumurta ve yoğurdun kesilmemesi, unun da topaklanmaması içindir.

Bu karışımı çırpma teliyle, etli pirinçli sıcak suya yavaş yavaş dökelim. Sonra bir miktar sıvı yağ dökelim. İçine tuzunu ve naneyi katalım. Bir miktar daha ateşte kaynadıktan sonra altını kapatalım.

Çoğu kişi naneyi ateşte yağla kavurarak üzerine sos şeklinde döküyor. Ama ben tercih etmiyorum. Çünkü nane yağda kızarınca çorbaların içinde acımsı bir tat veriyor. Sizler bu türlü de yapabilirsiniz.

İsteyen üzerine sonradan limon sıkarakta içebilir
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Proudly powered by Blogger