Dalyan Köfte Tarifleri

1 Eylül 2009 Salı0 yorum


Ana malzeme :


1 kilo köftelik kıyma

Bayat ekmek içi (çok az, ekmeği tutsun diye)

1 tane orta boy soğan (rendelenmiş, suyu sıkılmış)

Tuz, karabiber,kimyon

İç malzemesi :

2 tane patates (kızartılmış)

2 havuç (haşlanmış)

Yarım kilo bezelye (konserve)

2 yumurta

Sosu İçin:

Yeteri kadar sıvıyağ

Salça


Dalyan Köftenin Yapılışı :

İlk olarak havuç ve yumurta haşlanır. Sonra patatesler küp küp doğranır kızartılır. Ben kızartıyorum. Çünkü daha lezzetli oluyor. Eğer bezelye konserve değilse sıcak suda kaynatın, yumuşatın.

Sonra dalyan köftenin ana malzemesi olan kıymayı, rondo do çekilmiş bayat ekmek içiyle, rendelenmiş ve suyu sıkılmış 1 adet soğan ile yoğuralım. İsterseniz içine kimyon, karabiber, kırmızı biber koyabilirsiniz.

Not : Fazla ekmek kullanmayın çünkü, içine yerleştireceğiniz malzemeleri fazla ekmek kapatamaz. Pişince açılır, delik delik olur.


Yoğurduğumuz ve bir tepside yassıltığımız kıymayı oval bir şekil haline getirelim. İçine kaynamış ince ve uzun kesilmiş havuç dilimlerini, kaynamış yumurta dilimlerini koyun. Ben bütün koyuyorum. Bezelyenin birazını içine koyun, birazını dışına saklayın. Az kızarmış patatesleri küp küp birazını içine koyun, diğer kısmınıda dışına ayırın. Az bir miktar tuz ekleyin.

Sonra oval şekildeki kıymayı rulo pasta şeklinde döndürerek kapatmaya çalışın. Kapattığınız kısmı tepsinin alt tarafına doğru ters çevirin. Bu işlem dalyan köftenin fırında pişerken açılmaması içindir. Sonra arta kalan patates, bezelyeleri köftenin yanlarına koyun.

Diğer taraftan yağda kavurduğumuz salçaya yeteri kadar sıcak su ekleyerek biraz kaynatalım. Ve tepsideki dalyan köfteye dökelim. Ve 200 derece fırına verelim.


Not : Dalyan köftemiz fırında piştikçe ara sıra fırından çekip üstüne o yağlı salçalı sudan kaşıkla dökün. Bu işlem köftenin üzerinin yanmaması ve kurumaması içindir.


Piştiğine emin olduğunuz dalyan köfteleri bir müddet fırının içinde bırakın . Kendini çekmesini sağlayın. Sonra çıkarın. Rulo şeklindeki dalyan köfteyi dağıtmamak şartıyla orta boy rulo pasta şeklinde yavaşça dilimler halinde keselim. Sıcak sıcak afiyetle yiyelim.

Bu ev yapımı dalyan köfte tarifidir. Lokantalarda daha farklı yapılmaktadır. Malzemeler aynı ama görüntü olarak farklılık ve yer değişiklikleri var.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Proudly powered by Blogger